Τσακίρης Γεώργιος – Χειρουργός Οδοντίατρος

Phone 2310 867 810
Phone 6934 166 431

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Endospecialist.gr - Τσακίρης Γεώργιος

Τα ραγισμένα δόντια παρουσιάζουν πολλούς τύπους συμπτωμάτων, όπως πόνο κατά τη μάσηση, ευαισθησίες στα θερμικά ή ωσμωτικά ερεθίσματα ή ακόμα και κατά την απελευθέρωση της πίεσης του δαγκώματος. Είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο ο πόνος να έρχεται και να φεύγει, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση της αιτίας της δυσφορίας.

Το μάσημα μπορεί να προκαλέσει κίνηση των ραγισμένων κομματιών του δοντιού σας και ο πολφός μέσα στο δόντι να ερεθιστεί. Ταυτόχρονα, όταν απελευθερώνεται η πίεση του δαγκώματος, η ρωγμή μπορεί να κλείσει γρήγορα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται οξύς πόνος.

Τελικά, ο πολφός θα καταστραφεί και το δόντι θα πονάει συνεχώς, ακόμα και όταν δεν μασάτε. Είναι πιθανό οι ρωγμές να οδηγήσουν σε μόλυνση του ιστού του πολφού, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί και στους περιακρορριζικούς ιστούς.

Τύποι ρωγμών

Crazy lines

Πρόκειται για μικροσκοπικές ρωγμές που επηρεάζουν μόνο το εξωτερικό σμάλτο του δοντιού. Αυτοί οι τύποι ρωγμών εμφανίζονται συχνότερα σε ενήλικες, είναι επιφανειακές και συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία.

Κάταγμα φύματος

Όταν ένα φύμα εξασθενεί, μπορεί να προκληθεί κάταγμα. Το φύμα μπορεί να σπάσει ή να αφαιρεθεί από οδοντίατρο. Ένα τέτοιο κάταγμα σπάνια βλάπτει τον πολφό, επομένως η εκτέλεση ενδοδοντικής θεραπείας δεν είναι πάντα απαραίτητη. Ο/Η οδοντίατρός σας θα αποκαθιστά συνήθως το δόντι με μια ποικιλία θεραπευτικών επιλογών.

Ραγισμένο δόντι

Αυτός ο τύπος ρωγμής εκτείνεται από τη μασητική επιφάνεια του δοντιού και μεταναστεύει κάθετα προς τη ρίζα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ρωγμή επεκτείνεται κάτω από τη γραμμή των ούλων. Είναι πιθανό η ρωγμή να επεκταθεί περαιτέρω στη ρίζα, δυσχεραίνοντας τη πρόγνωση του δοντιού. Η βλάβη στον πολφό είναι συνηθισμένη. Στις περισσότερες περιπτώσεις η ενδεδειγμένη λύση είναι η ενδοδοντική θεραπεία. Ένα ραγισμένο δόντι που δεν αντιμετωπίζεται θα επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα την απώλεια του δοντιού. Επομένως η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη.

Κάταγμα μύλης-ρίζας

Ένα κάταγμα μύλης-ρίζας είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός ραγισμένου δοντιού χωρίς θεραπεία. Μπορεί να αναγνωριστεί από μια ρωγμή με διακριτά τμήματα. Αυτός ο τύπος δοντιών δεν μπορεί ποτέ να διατηρηθεί άθικτος. Ωστόσο, η θέση και η έκταση του προβλήματος θα υπαγορεύσει εάν οποιοδήποτε τμήμα του δοντιού μπορεί να σωθεί. Μερικές φορές, η ενδοδοντική θεραπεία (ή και επανάληψη αυτής) σε συνδυασμό με προσθετική αποκατάσταση, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σωθεί ένα τμήμα του δοντιού.

Επίμηκες Κάταγμα Ρίζας

Ένα κατακόρυφο κάταγμα ρίζας ξεκινά από τη ρίζα και εκτείνεται προς τη μασητική επιφάνεια του δοντιού. Δυστυχώς, παρουσιάζουν ελάχιστα συμπτώματα και μπορεί να περάσουν απαρατήρητα. Η θεραπεία περιλαμβάνει χειρουργική αντιμετώπιση εάν ένα τμήμα του δοντιού μπορεί να σωθεί με την αφαίρεση της ρίζας που έχει σπάσει. Διαφορετικά, το δόντι θα πρέπει να εξαχθεί.