Τσακίρης Γεώργιος – Χειρουργός Οδοντίατρος

Phone 2310 867 810
Phone 6934 166 431

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014 - 2020
Η ενδοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη όταν ο οδοντικός πολφός φλεγμαίνει ή έχει μολυνθεί. Η φλεγμονή ή η μόλυνση μπορεί να έχουν διάφορες αιτίες: βαθιά τερηδόνα, επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές επεμβάσεις στο δόντι, ρωγμή ή κάποιου τύπου ράγισμα. Τα σημάδια της βλάβης των ιστών περιλαμβάνουν πόνο, παρατεταμένη ευαισθησία σε θερμικά ερεθίσματα (ζεστό και κρύο), αποχρωματισμό του δοντιού, πρήξιμο και ευαισθησία στα περιβάλλοντα ούλα. Μερικές φορές δύναται να μην εμφανίζονται και καθόλου συμπτώματα. Επιπλέον, ένα χτύπημα σε ένα δόντι μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς ακόμη και αν το δόντι δεν έχει κάποια ορατή ρωγμή. Εάν η φλεγμονή ή η μόλυνση των ιστών αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει πόνο ή να οδηγήσει σε απόστημα.
Το τμήμα του δοντιού που είναι ορατό στον καθρέφτη λέγεται μύλη. Το υπόλοιπο τμήμα που είναι κρυμμένο κάτω από τη γραμμή των ούλων, ονομάζεται ρίζα. Αν και το εξωτερικό τμήμα της ρίζας είναι ένας σκληρός ιστός που ονομάζεται οδοντίνη, το εσωτερικό κανάλι ή «ριζικό κανάλι» περιέχει έναν σύνολο από συνδετικό ιστό, αιμοφόρα αγγεία και νεύρα που ονομάζεται πολφός. Τα μικρόβια που εισάγονται στον πολφό ως αποτέλεσμα τερηδόνας, περιοδοντικής νόσου, κατάγματος ή άλλων προβλημάτων, μπορεί να βλάψουν σοβαρά τον πολφό. Όταν συμβεί αυτό, ο φλεγμένων πολφός πρέπει να αφαιρεθεί για να σωθεί το δόντι και να αποτραπεί περαιτέρω μόλυνση και φλεγμονή. Μετά την επιτυχή ενδοδοντική θεραπεία, το δόντι συνεχίζει να αποδίδει κανονικά.
Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλει ανάλογα με την εκτελούμενη θεραπεία, ωστόσο μια συνεδρία διαρκεί τυπικά από 1 έως 2 ώρες.
Η τοπική αναισθησία καθιστά τη θεραπεία ανώδυνη. Ενώ μπορεί να υπάρχει κάποια ενόχληση για μια σύντομη περίοδο μετά τη θεραπεία, αυτό μπορεί να ελεγχθεί με φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή.

Η αφαίρεση του πολφού από ένα δόντι, μπορεί να προκαλέσει παροδικά φλεγμονή στο φατνίο που συγκρατεί το δόντι. Σε αντίθεση με το δέρμα μας που μπορεί να επεκταθεί, το αυξημένο υγρό στα οστά προκαλεί πίεση σε ευαίσθητες δομές όπως οι μεμβράνες των ιγμορείων μας ή τα μεγάλα νευρικά στελέχη στη γνάθο μας, προκαλώντας ενόχληση.

Η φλεγμονή μπορεί να χρειαστεί έως και 2 εβδομάδες ή περισσότερο για να υποχωρήσει (σκεφτείτε πόσο διαρκεί ένα κρυολόγημα). Τα φάρμακα που σας δίνονται θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση τυχόν ενόχλησης από τη φλεγμονή που προκύπτει, από την κατάστασή σας και τη θεραπεία που παρέχεται. Ωστόσο, εάν δεν είστε βέβαιοι, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γραφείο μας για να ελέγξουμε την πρόοδο της ίασής σας

Δυστυχώς, όταν ένα δόντι επιμολύνεται, επηρεάζεται και η παροχή αίματος (εντός του πολφού) που διατρέχει το εσωτερικό του δοντιού. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν τα αντιβιοτικά στην απαιτούμενη περιοχή. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά βοηθούν στον έλεγχο και την εξάλειψη της λοίμωξης στο περιβάλλον οστό πριν και μετά τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα.
Θα χρειαστεί να δείτε τον οδοντίατρό σας για να τοποθετηθεί μια μόνιμη τελική αποκατάσταση (σφράγισμα, ένθετο, στεφάνη κτλ) στο δόντι. Ο οδοντίατρός σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το καταλληλότερο είδος αποκατάστασης.

Στη διεθνή βιβλιογραφία αναφέρονται ποσοστά επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας που αγγίζουν έως και το 95%. Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το αποτέλεσμα της θεραπείας: η γενική υγεία του ασθενούς, η υποστήριξη των οστών γύρω από το δόντι, η εναπομείνουσα οδοντική ουσία, συμπεριλαμβανομένων πιθανών γραμμών κατάγματος, το σχήμα και η κατάσταση της ρίζας και του ριζικού σωλήνα και η συνεχής παρακολούθηση.

Αν και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την επιτυχή έκβαση των ενδοδοντικιών θεραπειών, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα εκτελεστούν οι πιο προηγμένες τεχνικές και μέθοδοι θεραπείας για να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή πρόγνωση.

Εάν το δόντι σας έχει επιμολυνθεί και δεν προχωρήσετε σε θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εξάπλωση της λοίμωξης στα γειτονικά δόντια, απώλεια του δοντιού, καθώς και να επηρεάσει τη γενική υγεία σας.

Εάν αποφασιστεί ότι η επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας είναι η ιδανική επιλογή, το δόντι θα ανοιχτεί ξανά και θα αφαιρεθούν τα υλικά έμφραξης που είχαν τοποθετηθεί στους ριζικούς σωλήνες κατά την πρώτη επέμβαση. Το δόντι θα εξεταστεί προσεκτικά για τυχόν νέες μολύνσεις ή επιπλέον ριζικούς σωλήνες. Οι ριζικοί σωλήνες διαμορφώνονται, καθαρίζονται και απολυμαίνονται. Αφού τοποθετηθούν νέα υλικά έμφραξης, τοποθετείται ένα προσωρινό σφράγισμα στη κοιλότητα διάνοιξης.

Η επούλωση του δοντιού μπορεί να απαιτεί περισσότερες από μία επισκέψεις ενώ ενδέχεται να προταθεί ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση. Αφού επουλωθεί το δόντι, ο οδοντίατρός σας θα τοποθετήσει μια μόνιμη τελική αποκατάσταση για να το προστατεύσει και να αποκαταστήσει την πλήρη λειτουργία του.

Υπάρχει πιθανότητα το δόντι σας να μην επουλωθεί σωστά μετά την αρχική θεραπεία για διάφορους λόγους, όπως:

  • Το εσωτερικό του δοντιού επιμολύνθηκε από την είσοδο σάλιου, το οποίο φυσιολογικά περιέχει μικρόβια.
  • Η τοποθέτηση σφραγίσματος, στεφάνης ή άλλης αποκατάστασης, καθυστέρησε μετά την ενδοδοντική θεραπεία.
  • Στενοί ή κεκαμμένοι ριζικοί σωλήνες δεν ανιχνεύθηκαν ούτε αντιμετωπίστηκαν καταλλήλως κατά την πρώτη επέμβαση.
  • Η περίπλοκη ανατομία της ρίζας δεν ανιχνεύθηκε πριν από την πρώτη επέμβαση.

Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε νέα προβλήματα με τα δόντια σας, τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ένα δόντι που αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Το δόντι μπορεί να μολυνθεί λόγω νέας τερηδόνας, η οποία μπορεί να εκθέσει τα υλικά έμφραξης του ριζικού σωλήνα σε μικρόβια.
  • Ένα σπασμένο δόντι.
  • Ένα σπασμένο, χαλαρό ή ραγισμένο σφράγισμα ή στεφάνη μπορεί να αφήσει το δόντι ευάλωτο σε μόλυνση.

Τώρα που αισθάνεστε πόνο στο δόντι που υποβλήθηκε σε ενδοδοντική θεραπεία, μπορεί να συνιστάται η επανάληψη της θεραπείας ή η μικροχειρουργική ενδοδοντική θεραπεία. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης (γνωστή και ως ακρορριζεκτομή), γίνεται μια τομή και αφαίρεση του άκρου της ρίζας του δοντιού ώστε να αφαιρεθούν χειρουργικά τυχόν λοιμώξεις.

Εκτός από την επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας ή τη χειρουργική επέμβαση, η μόνη άλλη εναλλακτική είναι η εξαγωγή δοντιού.

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και οι ατομικές περιστάσεις θα διαφέρουν, αλλά θα λάβετε εξατομικευμένες μετεπεμβατικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή για να ανακουφίσετε τυχόν ενόχληση λόγω φλεγμονής των ιστών (η οποία θα πρέπει να είναι ελάχιστη). Εάν παρατηρήσετε έντονο πόνο ή πύον μετά την επέμβαση, επικοινωνήστε αμέσως με το ιατρείο μας.

Εάν η ανάρρωσή σας εξελιχθεί καλά, θα μας επισκεφθείτε ξανά εντός μιας εβδομάδας για να ελέγξουμε την ανάρρωσή σας. Είναι σημαντικό με το τέλος της επανάληψης της ενδοδοντικής θεραπείας, να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας το συντομότερο δυνατό, ώστε να τοποθετηθεί μια μόνιμη αποκατάσταση.

Επειδή συνεχίζουμε να βλέπουμε προόδους στον τομέα της ενδοδοντικής θεραπείας τακτικά, ο ενδοδοντολόγος σας μπορεί να μπορεί να χρησιμοποιήσει νέες τεχνικές που δεν ήταν διαθέσιμες όταν είχατε την αρχική σας θεραπεία ριζικού σωλήνα.

Κατά τη διάρκεια μιας ακρορριζεκτομής (η πιο κοινή μικροχειρουργική ενδοδοντική θεραπεία), ανοίγεται ο ιστός των ούλων κοντά στο δόντι για να αποκαλυφθεί το υποκείμενο οστό και ο μολυσμένος ιστός αφαιρείται. Το άκρο της ρίζας αφαιρείται επίσης και μπορεί να τοποθετηθεί ένα υλικό έμφραξης για να σφραγιστεί ανάστροφα ο ριζικός σωλήνας.

Τα τοπικά αναισθητικά κάνουν τη διαδικασία άνετη και οι περισσότεροι ασθενείς επιστρέφουν στις κανονικές τους δραστηριότητες την επόμενη μέρα. Επίσης θα χρειαστεί να τοποθετηθούν ράμματα στα ούλα για να επισπευσθεί η σωστή επούλωση του υποκείμενου ιστού. Σε λίγους μήνες, το οστό θα επουλωθεί πλήρως γύρω από το άκρο της ρίζας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο ενδοδοντολόγος μπορεί να συστήσει μια διαδικασία που ονομάζεται σκόπιμη επανεμφύτευση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, εξάγουμε το προσβεβλημένο δόντι, κάνουμε ενδοδοντική θεραπεία ενώ είναι έξω από το στόμα και στη συνέχεια το επανατοποθετούμε στο φατνίο του.

Άλλες επεμβάσεις περιλαμβάνουν την αποκατάσταση μιας τραυματισμένης ρίζας, την αφαίρεση μιας ή περισσότερων ριζών ή τη διχοτόμηση ενός δοντιού. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε με χαρά τη συγκεκριμένη περίπτωσή σας και να προσδιορίσουμε τον τύπο θεραπείας ή χειρουργικής επέμβασης που απαιτεί το δόντι σας.

Ποιες είναι οι άλλες θεραπευτικές μου επιλογές;
Η εξαγωγή μπορεί να είναι η μόνη εναλλακτική στην ενδοδοντική χειρουργική. Το δόντι που αφαιρέθηκε θα πρέπει στη συνέχεια να αντικατασταθεί με οδοντικό εμφύτευμα, γέφυρα ή αφαιρούμενη μερική οδοντοστοιχία για να αποφευχθούν προβλήματα κακής ευθυγράμμισης, να αποκατασταθεί η λειτουργία της μάσησης και να επιλυθούν τυχόν αισθητικά προβλήματα.

Προτιμούμε να προστατεύουμε τα φυσικά δόντια καθώς η εξαγωγή μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα στοματικής υγείας. Αν και οι σύγχρονες αντικαταστάσεις τεχνητών δοντιών είναι αποτελεσματικές, η ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να σας βοηθήσουμε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερα από τα φυσικά σας δόντια.

Κάθε ασθενής έχει ένα μοναδικό σύνολο περιστάσεων, ιατρικό ιστορικό και άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο αποκατάστασης, αλλά θα σας παράσχουμε εξατομικευμένες μετεγχειρητικές οδηγίες. Για οποιαδήποτε ενόχληση λόγω φλεγμονής των ιστών (η οποία θα πρέπει να είναι ελάχιστη), μπορείτε να πάρετε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν παρατηρήσετε έντονο πόνο ή διαρροή πύου από το σημείο της επέμβασης, επικοινωνήστε με το ιατρείο μας το συντομότερο δυνατό.

Συνιστούμε επίσης στους ασθενείς να αποφεύγουν το έντονο βούρτσισμα γύρω από το δόντι και να αποφεύγουν να μασούν σκληρές τροφές με το δόντι που υποβλήθηκε σε θεραπεία. Μέσα σε μία εβδομάδα περίπου από την ενδοδοντική χειρουργική επέμβαση, θα προγραμματιστεί ένα ραντεβού παρακολούθησης για να ελεγχθεί η πρόοδος της επούλωσης και η αφαίρεση των ραμμάτων. Οποιοσδήποτε πόνος ή οίδημα θα πρέπει να εξαφανιστεί μέσα σε δύο εβδομάδες.

Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το ιατρείο μας για οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή ανησυχίες.

Όχι! Ενώ οι ακτινογραφίες θα είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια της ενδοδοντικής θεραπείας σας, χρησιμοποιούμε ένα προηγμένο ψηφιοποιημένο σύστημα χωρίς φιλμ, που ονομάζεται ψηφιακή ακτινογραφία. Το σύστημα αυτό παράγει επίπεδα ακτινοβολίας έως και 90 τοις εκατό χαμηλότερα από αυτά των ήδη χαμηλής δόσης συμβατικών οδοντικών μηχανημάτων ακτίνων-Χ . Αυτές οι ψηφιακές εικόνες μπορούν να βελτιστοποιηθούν, να αρχειοθετηθούν, να εκτυπωθούν και να σταλούν στους παραπέμποντες ιατρούς μέσω e-mail.
Και πάλι, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τηρούμε τα πιο αυστηρά πρότυπα ελέγχου των λοιμώξεων που υποστηρίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Πανελλήνια Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Χρησιμοποιούμε προηγμένες τεχνικές απολύμανσης των επιφανειών του ιατρείου και τεχνικές αποστείρωσης των εργαλείων σε αυτόκαυστο κλίβανο για την εξάλειψη κάθε κινδύνου μόλυνσης.
Όταν ολοκληρωθεί η θεραπεία του ριζικού σωλήνα σας, ένα αρχείο της θεραπείας σας θα σταλεί στον παραπέμποντα οδοντίατρό σας. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γραφείο του για μια επακόλουθη αποκατάσταση εντός λίγων ημερών από την ολοκλήρωση στο ιατρείο μας. Ο παραπέμπων οδοντίατρος σας θα αποφασίσει ποιος τύπος αποκατάστασης είναι απαραίτητος για την προστασία του δοντιού σας. Είναι σπάνιο οι ασθενείς να εμφανίσουν επιπλοκές μετά από ενδοδοντική θεραπεία ρουτίνας ή μικροχειρουργική επέμβαση. Εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα, ωστόσο, είμαστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να απαντήσουμε.
Εκτός από την ψηφιακή ακτινογραφία, χρησιμοποιούμε χειρουργικό μικροσκόπιο. Η μεγέθυνση και ο φωτισμός LED βοηθούν τον γιατρό να δει μικροσκοπικές λεπτομέρειες μέσα στο δόντι σας. Επίσης, μια ψηφιακή κάμερα υψηλής ευκρίνειας στο χειρουργικό μικροσκόπιο μπορεί να καταγράψει εικόνες του δοντιού σας για να τεκμηριώσει περαιτέρω τα ευρήματα του ιατρού.