Τσακίρης Γεώργιος – Χειρουργός Οδοντίατρος

Phone 2310 867 810
Phone 6934 166 431

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Τι είναι η ενδοδοντική θεραπεία;

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι μια από τις πιο συχνά εκτελούμενες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Αυτή η απλή θεραπεία μπορεί να διατηρήσει τα υπάρχοντα φυσικά δόντια σας και να περιορίσει την ανάγκη για πιο επεμβατική και χρονοβόρα οδοντιατρική εργασία στο μέλλον (π.χ. τοποθέτηση γέφυρας ή οδοντικών εμφυτευμάτων).

Στο κέντρο του δοντιού βρίσκεται ο πολφός. Ο πολφός είναι μια συλλογή αιμοφόρων αγγείων, νευρικού και συνδετικού ιστού που βοηθά στην κατασκευή του περιβάλλοντος δοντιού. Ο πολφός εντοπίζεται τόσο στο εσωτερικό του δοντιού που είναι ορατό πάνω από τα ούλα, σε ένα χώρο που λέγεται πολφικός θάλαμος, όσο και στο εσωτερικό των ριζών που είναι κάτω από τα ούλα, σε ένα χώρο που λέγεται ριζικός σωλήνας. Το ίδιο το δόντι βρίσκεται εγγομφωμένο στη γνάθο, περιβαλλόμενο από τους περιακρορριζικούς ιστούς που είναι ο περιοδοντικός σύνδεσμος και το οστούν της γνάθου. Μόλυνση του πολφού μπορεί να προκληθεί από τραύμα στο δόντι, βαθιά τερηδόνα, ρωγμή ή επαναλαμβανόμενες οδοντιατρικές επεμβάσεις. Τα συμπτώματα της λοίμωξης μπορούν να αναγνωριστούν ως ορατός τραυματισμός, κινητικότητα του δοντιού ή πρήξιμο των ιστών πέριξ αυτού, ευαισθησία στα θερμικά ή ωσμωτικά (πχ. ζάχαρη) ερεθίσματα ή έντονος πόνος στο δόντι και τα ούλα και αίσθηση παλμού.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, ο/η οδοντίατρός σας πιθανότατα θα σας συστήσει ενδοδοντική θεραπεία για την εξάλειψη του φλεγμαίνοντος πολφού ή των φλεγμαίνοντων περιακρορριζικών ιστών. Ο φλεγμαίνων πολφός αφαιρείται και το σύστημα του ριζικού σωλήνα καθαρίζεται, απολυμαίνεται και εμφράσσεται επιμελώς με ειδικά υλικά. Αφαιρώντας μικρόβια και τερηδόνα από το εσωτερικό του δοντιού, αποτρέπεται η εξάπλωση της λοίμωξης και επιδιορθώνεται το υγιές τμήμα του δοντιού σας.
Αυτή η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει τοπική αναισθησία, για την εξάλειψη πιθανής ενόχλησης και μπορεί να ολοκληρωθεί σε μία ή περισσότερες επισκέψεις, ανάλογα με τη θεραπεία που απαιτείται. Η επιτυχία αυτού του τύπου θεραπείας, εμφανίζεται στο 95% περίπου των περιπτώσεων. Εάν το δόντι σας δεν επιδέχεται ενδοδοντικής θεραπείας ή η πιθανότητα επιτυχίας είναι δυσμενής, θα ενημερωθείτε κατά τη στιγμή της επίσκεψης ή όταν γίνει εμφανής κάποια επιπλοκή κατά τη διάρκεια ή μετά τη θεραπεία. Θα μπορείτε να οδηγήσετε στο σπίτι μετά τη θεραπεία σας και πιθανότατα θα αισθανθείτε άνετα να επιστρέψετε στην κανονική σας ρουτίνα.

Τι συμβαίνει μετά τη θεραπεία;

Όταν ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία, ένα αρχείο της θεραπείας σας θα αποσταλεί στον/ην παραπέμποντα/ουσα οδοντίατρό σας. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το ιατρείο του/της για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης του δοντιού σας, εντός λίγων ημερών από την ολοκλήρωση στο ιατρείο μας. Ο/Η παραπέμπων/ουσα οδοντίατρος θα αποφασίσει ποιος τύπος αποκατάστασης είναι απαραίτητος για την προστασία του δοντιού σας. Ορισμένοι τύποι αποκατάστασης, δύναται να γίνουν και στο ιατρείο μας, κατόπιν υποχρεωτικής συνεννοήσεως μας με τον/την παραπέμποντα/ουσα οδοντίατρο (πχ ανασύσταση μύλης προς αποφυγή μικροδιείσδυσης κατά την ενδοδοντική θεραπεία, τελική έμφραξη μύλης).

Είναι σπάνιο οι ασθενείς να εμφανίσουν επιπλοκές μετά από ενδοδοντική θεραπεία ρουτίνας. Εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ωστόσο, είμαστε διαθέσιμοι ανά πάσα στιγμή να απαντήσουμε. Για να αποτρέψετε περαιτέρω τερηδόνα στο δόντι σας, συνεχίστε να εφαρμόζετε καλή στοματική υγιεινή.