Τσακίρης Γεώργιος – Χειρουργός Οδοντίατρος

Phone 2310 867 810
Phone 6934 166 431

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Τι είναι η Ακρορριζεκτομή;

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων, μια ενδοδοντική θεραπεία είναι το μόνο που χρειάζεται για να σωθούν τα φλεγμαίνοντα δόντια από την εξαγωγή. Ωστόσο, εάν το δόντι δεν επουλωθεί ή εάν μολυνθεί με τερηδόνα, μπορεί να αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία, ακόμη και μήνες ή χρόνια μετά την επιτυχή θεραπεία.

Περιστασιακά, αυτή η μη χειρουργική διαδικασία δεν θα είναι επαρκής για την επούλωση του δοντιού και ενδέχεται να σας συστηθεί τοπική χειρουργική επέμβαση. Η μικροχειρουργική ενδοδοντική θεραπεία μπορεί να αποτελεί θεραπεία εκλογής για τον εντοπισμό καταγμάτων ή κρυφών ριζικών σωλήνων, που δεν εμφανίζονται στις ακτινογραφίες αλλά εξακολουθούν να εκδηλώνουν πόνο στο δόντι.

Οι κατεστραμμένες επιφάνειες της ρίζας ή το περιβάλλον οστό μπορούν επίσης να αντιμετωπιστούν με αυτή τη διαδικασία. Η πιο κοινή μικροχειρουργική επέμβαση που χρησιμοποιείται για τη διάσωση των κατεστραμμένων δοντιών, είναι η ακρορριζεκτομή ή εκτομή της ρίζας. Χρησιμοποιώντας οδοντιατρικές τεχνολογίες όπως η ψηφιακή απεικόνιση και το χειρουργικό μικροσκόπιο, η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί άνετα, γρήγορα και αποτελεσματικά.

Πώς γίνεται η ακρορριζεκτομή;

Γίνεται μια τομή στον ιστό των ούλων για να αποκαλυφθεί το οστό και ο περιβάλλων φλεγμονώδης ιστός. Ο κατεστραμμένος ιστός αφαιρείται μαζί με το άκρο της ρίζας. Τοποθετείται ανάστροφα εμφρακτικό υλικό στο νεοδημιουργηθέν άκρο της ρίζας, για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση της ρίζας και το ούλο συρράφεται. Το οστό επουλώνεται φυσικά γύρω από τη ρίζα για μια περίοδο μηνών, αποκαθιστώντας την πλήρη λειτουργία του δοντιού.
Μετά τη διαδικασία, μπορεί να υπάρξει κάποια ενόχληση ή ελαφρύ πρήξιμο κατά την επούλωση της τομής. Αυτό είναι φυσιολογικό για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση. Για την ανακούφιση οποιασδήποτε ενόχλησης, θα σας συστηθεί ένα κατάλληλο παυσίπονο. Εάν έχετε πόνο που δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή, καλέστε το ιατρείο μας.