Τσακίρης Γεώργιος – Χειρουργός Οδοντίατρος

Phone 2310 867 810
Phone 6934 166 431

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014 - 2020

1. Φαγητό

Ενώ είστε αναισθητοποιημένοι και μπορεί να μην αισθάνεστε την περιοχή, αποφύγετε να τρώτε ή να πίνετε οτιδήποτε ζεστό, καθώς μπορεί να μην νιώσετε τη ζέστη και μπορεί να καείτε ή να δαγκώσετε τις παρειές ή /και τη γλώσσα σας. Παρακαλούμε αποφύγετε την πίεση ή τη μάσηση στο δόντι που έχει υποβληθεί σε θεραπεία, για να μειώσετε τον κίνδυνο κατάγματος, έως ότου επισκεφθείτε τον/την οδοντίατρό σας για μόνιμη αποκατάσταση.

2. Δυσφορία

Το δόντι σας και οι περιβάλλοντες ιστοί μπορεί να είναι ελαφρώς ευαίσθητοι για αρκετές ημέρες, ως αποτέλεσμα χειρισμών κατά τη διάρκεια της θεραπείας και προηγούμενης κατάστασης του δοντιού σας. Αυτή η ευαισθησία είναι φυσιολογική, δεν προκαλεί ανησυχία και μπορεί να διαρκέσει από 7 έως 10 ημέρες . Μη μασάτε τροφή από την πληγείσα πλευρά έως ότου ολοκληρωθεί η ενδοδοντική θεραπεία σας και επισκεφθείτε τον/την οδοντίατρό σας για τη τοποθέτηση της τελική αποκατάστασης. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή. Αυτά δεν είναι ασυνήθιστα μετεγχειρητικά συμβάντα.

Η ενόχληση μπορεί να ανακουφιστεί με τη λήψη παυσίπονων-αντιφλεγμονωδών, κατόπιν οδηγιών. Η ανακούφιση από τον πόνο είναι μόνο το πρώτο βήμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προγραμματίσει το επόμενο ραντεβού σας το συντομότερο δυνατό, για να επιλύσετε το υποκείμενο πρόβλημα. Η επικοινωνία με τον ενδοδοντολόγο σας και η πιθανή επίσκεψη στο ιατρείο είναι απαραίτητη εάν εμφανίσετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα κατά την διάρκεια της θεραπείας:

  • Έντονος πόνος ή πίεση (αίσθημα σφυγμού) που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες και δεν ανακουφίζεται με λήψη φαρμάκων.
  • Ορατό πρήξιμο μέσα ή έξω από το στόμα σας.
  • Αλλεργική αντίδραση στη φαρμακευτική αγωγή (εξάνθημα, κνίδωση ή φαγούρα)
  • Πλήρης μετακίνηση ή αποκόλληση του προσωρινού σφραγίσματος που σας έχει
    τοποθετήσει ο γιατρός πάνω στο δόντι.
  • Παρόμοια συμπτώματα που είχατε πριν αρχίσετε την ενδοδοντική θεραπεία.

3. Φαρμακευτική αγωγή

Συνεχίστε με οποιαδήποτε φάρμακα που σας έχουν συνταγογραφηθεί, εκτός εάν σας υποδείξει διαφορετικά ο γιατρός. Ενημερώστε το ιατρείο για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από τη λήψη φαρμάκων.

4. Στοματική υγιεινή

Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα στο προς θεραπεία δόντι, προς αποφυγή απομάκρυνσης του προσωρινού υλικού έμφραξης. Χρησιμοποιείτε απλή οδοντόβουρτσα και βουρτσίστε απαλά. Αποφύγετε τη χρήση αντικειμένων (όπως οδοντογλυφίδες) για την αφαίρεση υπολειμμάτων τροφών γύρω από το δόντι. Μπορείτε να συνεχίσετε το κανονικό σας πρόγραμμα στοματικής υγιεινής.