Τσακίρης Γεώργιος – Χειρουργός Οδοντίατρος

Phone 2310 867 810
Phone 6934 166 431

Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο - ΕΣΠΑ 2014 - 2020

Σχετικά με το δόντι σας

Το δόντι σας αποτελείται από δύο κύρια μέρη: τη μύλη, η οποία είναι εκείνο το μέρος του δοντιού πάνω από τα ούλα και ορατό στο στόμα σας και τη ρίζα ή ρίζες, που είναι εκείνο το τμήμα του δοντιού, που βρίσκεται κάτω από το ούλο και περιβάλλεται από οστό και τον περιοδοντικό σύνδεσμο (περιακρορριζικοί ιστοί). Μέσα σε κάθε ρίζα υπάρχει ένα κανάλι που διατρέχει το μήκος του δοντιού. Αυτό το κανάλι είναι ο ριζικός σωλήνας και περιέχει τον πολφό (νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και συνδετικό ιστό), ο οποίος συχνά αναφέρεται ως το «νεύρο» του δοντιού. Ο πολφός μπορεί να υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη από μικρόβια που σχετίζονται με τερηδόνα, πολύ βαθιές αποκαταστάσεις, κατάγματα, τραύματα ή περιοδοντική νόσο.

Προκειμένου να διατηρηθεί ένα δόντι στο οποίο έχει συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί ο φλεγμαίνων πολφικός ιστός. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως ενδοδοντική θεραπεία. Δεδομένου ότι η ενδοδοντική θεραπεία αφορά την αφαίρεση μόνο του πολφού από τον ριζικό σωλήνα, η ρίζα θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά επειδή οι ιστοί στήριξης παραμένουν άθικτοι. Συνιστάται να αφαιρέσετε τον τραυματισμένο πολφό γιατί μπορεί να μολυνθεί ή να λειτουργήσει ως ερεθιστικό στους ιστούς που περιβάλλουν το δόντι.

Πρώτη επίσκεψη

Το αρχικό σας ραντεβού γίνεται προγραμματισμένα και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας στο πλαίσιο αντιμετώπισης και πρόληψης μεταδιδόμενων νοσημάτων (COVID-19).

Το ραντεβού αυτό δύναται να έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και ξεκινά με μια λεπτομερή καταγραφή του ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού σας. Έπειτα ακολουθεί μια πλήρης κλινική και ακτινογραφική εξέταση καθώς και μια λεπτομερής επεξήγηση των επιλογών διάγνωσης και θεραπείας. Πιο συγκεκριμένα η κλινική σας εξέταση περιλαμβάνει μια ενδελεχή εξέταση της κατάστασης των δοντιών, των ούλων, των παρειών, της γλώσσας και της υπερώας. Κατά την ακτινογραφική σας εξέταση θα ληφθούν περιακρορριζικές ακτινογραφίες, ώστε να εξεταστεί το σχήμα των ριζών των δοντιών σας και να προσδιοριστεί η ύπαρξη τυχόν καταστάσεων (όπως τερηδονικές κοιλότητες ή κατάγματα δοντιών) που μπορεί να προκαλούν τον πόνο σας.

Με βάση το ιστορικό και την εξέτασή σας, ενδέχεται να σας ζητηθούν επιπρόσθετες εξετάσεις (πχ πανοραμική ακτινογραφία, αξονική τομογραφία, αιματολογικές εξετάσεις κ.α.) ώστε να διαπιστωθεί εάν η πηγή του πόνου σας είναι ενδοδοντικής φύσης, οδηγώντας σε μια πιο ολοκληρωμένη κι επιτυχέστερη αντιμετώπιση του περιστατικού. Περιστασιακά, η θεραπεία μπορεί να γίνει την ίδια μέρα με τη διαβούλευση. Ωστόσο, ένα σύνθετο ιατρικό ιστορικό ή σχέδιο θεραπείας θα απαιτήσει αξιολόγηση και ένα δεύτερο ραντεβού για την παροχή θεραπείας μια άλλη ημέρα.

Ειδοποιήστε το ιατρείο εάν έχετε κάποια ιατρική πάθηση που μπορεί να σας προβληματίσει πριν από την επέμβαση (π.χ. διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση, τεχνητές καρδιακές βαλβίδες και αρθρώσεις, ρευματικός πυρετός κλπ.) ή εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή (π.χ. ασπιρίνη, αντιπηκτική θεραπεία, κλπ.) ή απαιτείται φαρμακευτική αγωγή πριν από κάποια οδοντιατρική επέμβαση.

Παρακαλούμε βοηθήστε μας παρέχοντας τις ακόλουθες πληροφορίες κατά τη στιγμή της συνεδρίας:

  • Το δελτίο παραπομπής σας και τυχόν ακτινογραφίες, εάν υπάρχουν.
  • Μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε αυτήν τη στιγμή.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Ένας γονέας ή κηδεμόνας πρέπει να συνοδεύει όλους τους ασθενείς κάτω των 18 ετών κατά την επίσκεψη.

Ακτίνες-Χ

Εάν ο/η προηγούμενος/η οδοντίατρός σας έχει κάνει πρόσφατες ακτινογραφίες (εντός 6 μηνών), μπορείτε να ζητήσετε να τις προωθήσει στο ιατρείο μας. Εάν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, παρακαλούμε να τα παραλάβετε και να τα φέρετε στο γραφείο μας. Εάν χρειάζονται επιπλέον περιακρορριζικές ακτινογραφίες, αυτές μπορούν να ληφθούν στο ιατρείο μας.

Προγγραμματισμός ραντεβού

Το ιατρείο μας είναι ανοιχτά από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 9:30 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 21:00 και Παρασκευή από τις 9:00 έως τις 18:00. Θα προγραμματίσουμε το ραντεβού σας όσο το δυνατόν συντομότερα. Εάν έχετε πόνο ή μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, θα γίνει κάθε προσπάθεια να σας δούμε εκείνη την ημέρα. Παρακαλούμε να τηρείτε τις ώρες των ραντεβού, ώστε να μη προκαλούνται προβλήματα με τα ραντεβού των επόμενων ασθενών.

Πολιτική ακύρωσης

Παρακαλείστε να δώσετε ειδοποίηση τουλάχιστον 2 ωρών για κάθε ραντεβού που χρειάζεται να προγραμματιστεί εκ νέου, ώστε να προσπαθήσουμε να εξυπηρετήσουμε κάποιον άλλον ασθενή που αντιμετωπίζει συμπτώματα έντονου πόνου, στο κενό που προκύπτει. Τα ραντεβού που ακυρώνονται με ειδοποίηση λιγότερο από 2 ώρες ενδέχεται να υπόκεινται σε χρέωση ακύρωσης.

Χρέωση ασθενών

Παρέχουμε την καλύτερη φροντίδα με το πιο λογικό κόστος στους ασθενείς μας, επομένως η πληρωμή εκτελείται με το πέρας της υπηρεσίας, εκτός εάν έχουν γίνει άλλες ρυθμίσεις εκ των προτέρων. Η συμβουλευτική συνεδρία (κλινική και ακτινογραφική εξέταση, επεξήγηση σχεδίου θεραπείας) χρεώνεται κανονικά με το πέρας αυτής. Μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις για ένα πρόγραμμα πληρωμής, αλλά αυτό πρέπει να γίνει πριν από την πραγματική διαδικασία. Για τη διευκόλυνσή σας, δεχόμαστε μετρητά και πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες (Visa, Mastercard, American Express).